in

Ana Brnabić: Zalagaću se da vakcinacija bude obavezna za sve građane

Predsednica Vlade Srbije istakla da je izuzetno važna i vakcinacija mladih, kojih je u Srbiji vakcinisano tek oko 20 odsto. Lekari moraju da vode primerom, to je deo njihove odgovornosti i smatram da 100 odsto zdravstvenih radnika treba da bude vakcinisano protiv kovida, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na TV Prva rekla da će jedna od tema na današnjoj sednici Kriznog štaba biti i obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

„Imamo 66 odsto zdravstvenih radnika koji su vakcinisani, ogroman broj njih nije. Osnovna odgovornost je da se vakcinišu. Ako možemo, ja bih išla na obaveznu vakcinaciju za njih”, rekla je Brnabićeva, javlja Tanjug.

Kaže, izgovori da se ne vakcinišemo se uvek mogu tražiti, ali, poručuje da treba verovati lekarima i nauci.

Brnabićeva je istakla da je izuzetno važna i vakcinacija mladih, kojih je u Srbiji vakcinisano tek oko 20 odsto.

Kako je Brnabićeva navela, izričito je protiv mera zatvaranja, jer, smatra da svi moraju da nauče da žive sa virusom.

Premijerka je naglasila i da je značajno da se do kraja godine otvori Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku za praćenje mutacija virusa, u šta je uloženo pet miliona evra.

„To će biti stvar nacionalne bezbednosti”, naglasila je Brnabićeva.

Direktor Doma zdravlja Savski venac: Vreme za kovid propusnice, ako postoji zakonska mogućnost

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić smatra da je pravo vreme da se uvedu kovid propusnice, ako postoji zakonska mogućnost, jer će, kako kaže, pomoći u sadašnjoj situaciji da ne dolazi do daljeg brzog zaražavanja.

To će, kako dodaje Brnabić, biti i jedan od motiva da građani koji su limitirani odu na vakcinaciju zato što će to olakšati život.

Bekić je na RTS-u rekao da je i dalje usporena vakcinacija u Srbiji, da se dnevno aplikuje između tri i pet hiljada prvom i drugom dozom, dok je u jeku vakcinacije bilo više od 82.000.

„Do juče je ukupno aplikovano pet miliona i 700.000 doza, dva miliona i 900.000 prvih doza i dva miliona i 800.000 drugih doza”, izjavio je Bekić.

Prema njegovim rečima, državljani Srbije primili su dva miliona i 735.000 prvih i dva miliona i 632.000 drugih doza, a vakcinisano je i oko 150.000 stranaca.

„Postoji daleko veće interesovanje sada za treću dozu. Do juče smo aplikovali 29.000 trećih doza, na Sajmu 2.800 građana je primilo, a predominantan je bio Fajzer – 1.700”, izjavio je Bekić, javlja Tanjug.

Naveo je da svi oni kod kojih je prošlo šest meseci od primanja druge doze mogu da, bez prijavljivanja, prime treću dozu, i da su svi građani u mogućnosti da prime treću dozu, jer ona, kako tvrdi, treba da produži i pojača imunitet.

Građani su, prema njegovim rečima, u mogućnosti da izaberu vakcinu koju žele, a kliničke studije ukazuju da nema nus efekata ako se kombinuju različite vakcine.

Bekić je naglasio da je vakcina simbol zdravlja, što je stvar koja ljudima omogućava da žive bezbedno.

„Nikom nisu potrebne kovid bolnice”, ukazuje Bekić, dodajući da u Domu zdravlja Savski venac u ambulantama broj pregleda iznosi 100 poslednjih dana, od kojih su 28 kovid pozitivne osobe.

Sada se, prema njegovim rečima, otvara još više kovid ambulanti, a raste broj obolelih i kod odraslih i kod dece, zbog čega je apelovao da se svi građani što pre vakcinišu.

What do you think?

Written by Specijal Info

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0
vakcinacija-dece

Odlučeno je, obavezna vakcinacija za svu decu bez pristanka roditelja

kovid-pasosi

Brnabić: Insistiraćemo na uvođenju KOVID propusnica