Connect with us

Vesti

Da li je MUP na nezakonit način oduzeo FB stranicu pokreta “Živim za Srbiju” ?

Published

on

Juče je Policija izvršila pretres stana predsednice pokreta “Živim za Srbiju” dr. Jovane Stojković i tom prilikom su joj oduzeti računari, mobilni telefoni, ali i zvanična facebook stranica ovog pokreta. Pošto su mnogi korisnici ove društvene mreže ostali šokirani kada su na stranici videli sliku MUP-a i postavljali pitanja, da li MUP ima pravo da nekome zapleni Facebook stranicu, pitali smo IT stručnjake za objašnjenje, a u nastavku možete pogledati njihove odgovore.

Specijalinfo: Na zvaničnoj stranici pokreta “Živim za Srbiju” juče je osvanulo šokantno obaveštenje MUP-a, da je stranica oduzeta, da li je ovo redovna praksa prilikom policijskih istraga širom sveta ili je ovo poseban slučaj ?

IT: Verujete da je ovo šok i za nas, čak ni mnogo jače svetske policijske službe poput američkog FBI-ja, nemaju moć i ovlašćenja da zaplene ili oduzmu stranice ili profile kompanije Facebok.inc. Informacije za Policijske službe su dostupne na FB stranici “centar za bezbednost”, tu je za Policijske službe detaljno objašnjeno na koji način mogu da dobiju informacije koje su bitne za njihovu istragu.

Kompanija Facebook INC policijskim službama daje informacije na osnovu pisanog zahteva koji mora biti poslat isključivo sa domena zvanične institucije, tj. Policijske službe koja potražuje informacije. Ovo znači da je MUP Srbije morao da zatraži informacije od kompanije Facebook INC preko svoje zvanične mejl adrese.

Kompanija Facebok INC podatke o nalozima otkriva isključivo u skladu sa svojim uslovima korišćenja, koje možete naći na već gore pomenutoj stranici i saveznim Zakonom o sačuvanoj komunikaciji (Stored Communications Act, „SCA“), 18. tom Kodeksa SAD (U.S.C.), odeljci 2701–2712. Na osnovu zakona SAD.

Specijalinfo: šta ovo sve znači ?

IT: to znači da ne može nijedna policijska ili bilo koja druga istražna služba da zapleni računar, sa njega uzme šifru naloga i samovoljno, na svoju ruku preuzme informacije. Policijske službe su dužne da se kompaniji Facebook INC obrate pisanim zahtevom, dostave svu potrebu dokumentaciju, kao što je Sudski nalog i sl. i onda im Facebook dostavi sve tražene informacije.

Specijalinfo: a što se tiče zaplene ili oduzimanja same stranice, kako to ide ?

IT: U uslovima korišćenja nije predviđeno da Policijske službe mogu da zaplene ili oduzmu facebook stranicu, grupu ili privatni nalog korisnika. Mogu od facebooka da zatraže informacije na način na koji smo opisali, ali ne i da oduzmu ili zaplene stranicu.

Specijalinfo: pa kako je onda oduzeta stranica pokreta “Živim za Srbiju” ?

IT: To nije pitanje za nas, to je pitanje koje bi ste mogli da postavite facebook podršci ili MUP-u.

Specijalinfo: Dakle vi tvrdite da je MUP na nezakonit način oduzeo stranicu pokreta “Živim za Srbiju”?

IT: Mi ništa ne tvrdimo, mi vam govorimo kakva je procedura kada policijske službe ili drugi istražni organi prikupljaju informacije sa društvene mreže facebook. U uslovima korišćenja ne postoji član po kome policijske službe mogu da zaplene ili oduzmu stranicu. Ponovo vam ponavljamo, da se to do sada nikada nije dešavalo i da čak ni mnogo ozbiljnije svetske bezbedonosne službe nisu imale moć da urade ovako nešto. Službe mogu da oduzmu ili zaplene vaš lični sajt, ali se do sada nismo susretali sa slučajem da bude zaplenjeno vlasništvo kompanije Facebook INC. Naravno ne isključujemo mogućnost da je MUP kontaktirao kompaniju Facebook INC i da je od njih zatražio informacije, ali ni nama nije jasno ovo sa oduzimanjem, tj. zaplenom stranice. Vrlo je mala verovatnoća da bi Facebook pristao na tako nešto, jer bi na taj način pogazili svoje uslove korišćenja, a oni te uslove itekako poštuju, jer im je jako bitna bezbednost i zaštita korisnika. Facebook u ovom pravilniku čak ima i član, po kome je dužan da korisnika obavesti kada neka policijska ili druga bezbedonosna služba zatraži uvid u njegove informacije, sem ako nije u pitanju pedofilija ili terorizam. (vidi sliku ispod)

Facebook će čak i korisniku koji je dobrovoljno pristao da policijskim službenicima, odobri uvid u profil ili stranicu preporučiti da sam preuzme svoje informacije i preda ih službi koja ih traži. A čak iako taj korisnik odobri policijskoj službi uvid u svoje lične informacije, policija i dalje nema prava da zapleni ili oduzme stranicu jer je ona vlasništvo kompanije Facebook INC, a ne korisnika koji je samo koristi.

Da nekim čudom pretpostavimo da je naša policija prva u svetu koja ima moć da oduzima stranice i profile na facebooku, oni bi čak i tada morali pismenim putem da obaveste kompaniju Facebook INC da im je deo sajta zaplenjen, ali smo poprilično sigurni da kompanija Facebook to nikako ne bi dozvolila.

Takođe je nejasno zbog čega bi policija oduzimala stranicu, odnosno koja je svrha takve akcije kada se zna da istražni sudija može licima protiv kojih se vodi istraga da zabrani pristup društvenim mrežama, što je u slučaju Jovane Stojković i učinjeno.

Specijalinfo: znači po vama se ovde radi o nezakonitom oduzimanju stranice od strane MUP-a.

IT: Sasvim je sigurno da su facebook smernice o bezbednosti i zaštiti korisnika ovde pogažene, ali je pitanje ko ih je pogazio, da li MUP ili sama kompanija Facebook, a moramo da naglasimo da je ova druga opcija malo verovatna, jer bi u tom slučaju facebook sam prekršio svoja pravila. Ovde se najverovatnije radi o tome da neko od pripadnika policije, koji je radio na ovom slučaju nije lepo proučio facebookove smernice i da je ne razmišljajući i ishitreno postavio ovu sliku na facebook stranicu.

Specijalinfo: Da li to znači da je MUP opasno prekršio zakon ?

IT: Pa recimo ovako, ako je tačno ono što se piše po društvenim mrežama, da je policija šifru ivukla iz računara i da su sami na svoju ruku ne tražeći dozvolu od facebooka ušli na stranicu i pritom još i menjali sadržaj, brisali određene video snimke i komentare, onda se svakako radi o nezakonitom upadu. Čak i da im je kompanija Facebook INC odobrila da to urade, sami korisnici stranice mogu zbog toga da pokrenu tužbu, pa čak i da tuže facebook, zbog nepoštovanja svojih sopstvenih smernica. Da ne govorimo o tome što će svi dokazi pribavljeni na ovakav način biti nemoguće koristiti na sudu jer su pribavljeni na nezakonit način.

Specijalinfo: da li bi u slučaju nezakonitog oduzimanja stranice FB mogao da podnese tužbu ?

IT: Naravno da bi mogao i verujte nam na reč, ne bi im bilo prvi put da to rade. Facebook je do sada podnosio na hiljade tužbi zbog kršenja njihovih propisa, a odšteta u ovakvom sporu bi sasvim sigurno bila višemilionska. Svi moraju da shvate da je kompanije Facebook jedna ozbiljna organizacija koja je moćnija od svih Balkanskih država zajedno, oni u bezbednost i sigurnost svojih korisnika ulažu milijarde dolara svake godine i to shvataju veoma ozbiljno.

Sve smernice za policijse službe možete pogledati na ovom linku

Vesti

Vesna Vasiljević pripadnica MUP-a, koja je danas uhapšena, nasilno odvedena u psihijatrijsku bolnicu Laza Lazarević

Published

on

Vesna Vasiljević, aktivni pripadnik MUP-a, koja je javnosti objavila informacije o mobingu i protivzakonitim radnjama u MUP-u, danas je uhapšena i nasilno smeštena u psihijatrijsku bolnicu Laza Lazarević.

Podsećamo Vas da je danas Vesna Vasiljević uhapšena zajedno sa Bojanom Savićem, osnivačem Građanske Patrole, koji je stao u njenu zaštitu, zajedno sa narodnim pokretom UNS.

Dok ovo pišemo ispred bolnice Laza Lazarević se nalaze pripadnici Građanske Patrole i pripadnici UNS-a, koji pozivaju sve koji su u mogućnosti da dođu ispred bolnice, kako bi se izvršio pritisak naroda na režim.

Bojan Savić tvrdi da je Vesna Vasiljević, sasvim normalna žena, koja je do danas normalno radila u MUP-u, gde je radila na izdavanju ličnih karata i ostale dokumentacije. On tvrdi da je sve ovo organizovano od strane policije, kako bi prikrili svoje nezakonite radnje.

Continue Reading

Vesti

REPRESIJA: Bojan Savić uhapšen, podnešena mu krivična prijava zbog ometanja službenog lica

Published

on

Pre otprilike tri sata, policija je uhapsila osnivača Građanskih Patrola Bojana Savić, zbog toga što je branio aktivnu radnicu MUP-a, Vesnu Vasiljević koja je na poslu trpela mobing i koja je takođe uhapšena.

Bojan Savić je u policijskoj stanici Voždovac zadržan oko 4 sata, gde mu je podnešena krivična prijava zbog navodnog “ometanja službenog lica”.

Celo vreme, ispred policijske stanice su bili pripadnici Ujedinjenog Naroda Srbije, Srđan i Aca, koji su pozivali narod da se okupi ispred policijske stanice u Voždovcu, kako bi se Bojanu Saviću pružila podrška.

Inače, Vesnu Vasiljević, pripadnicu MUP-a, koja je takođe uhapšena, policija je sa vozilom hitne pomoći odvezla na nepoznatu lokaciju.

Bojan Savić je tek nakon izlaska iz policijske stanice saznao da je Vesna Vasiljević, aktivna pripadnica MUP-a, odvedena sanitetom u nepoznatom pravcu.

Dok ovo pišemo, Bojan Savić i Ujedinjeni Narod Srbije su krenuli u potragu za Vesnom Vasiljević, jer sumnjaju da je režim spreman čak i na ubistvo gospođe Vesne Vasiljević, kako bi zataškali svoje protivzakonite radnje.

Continue Reading

Vesti

U Srbiji uvedene COVID propusnice, stupaju na snagu od Subote u 22h.

Published

on

U Srbiji su uvedene COVID propusnice i one stupaju na snagu od Subote od 22:00h.

Covid propusnice će od subote uveče, biti obavezne u svim kafićima, restoranima, kafanama, klubovima, diskotekama, splavovima, kladionicama, pečenjarama i svim mestima na koje nije obavezno da se bude.

Kako je izjavila premijerka Ana Brnabić, od Subote uveče će sve inspekcijske službe, kao i komunalna milicija krenuti sa pooštrenom kontrolom svih ugostiteljskih objekata. Ona dodaje da se pooštravanje kontrole neće odnositi samo na ugostiteljske objekte gde je potrebna COVID propusnica, već i na trgovinske i ostale objekte, gde je obavezno nošenje maski i držanje rastojanja.

covid propusnice

ŠTA JE POTREBNO DA BI SE UŠLO U UGOSTITELJSKI OBJEKAT:

Da bi ste mogli da uđete u neki ugostiteljski objekat, biće vam potreban jedan od četri dokaza.

Za one koji su vakcinisani:

Za vakcinisane je potrebno da pokažu dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine koja se mora primiti nakon 210 dana.

Za nevakcinisane:

Nevakcinisani mogu ući u ugostiteljske objekte sa PCR testom koji nije stariji od 72 sata, antigenskim testom koji nije stariji od 48h i dokazom o preležanom kovidu u poslednjih 7 meseci.

KOVID REDARI ĆE MOĆI DA TRAŽE LIČNE KARTE:

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je na konferenciji za novinare izjavila da će osobe zadužene za kontrolu covid propusnica, moći da legitimišu građane i da će Vlada Srbije u ovih nekoliko dana doneti posebnu uredbu za to.

Po zakonu Republike Srbije legitimisanjem je do sada mogla da se bavi samo policija, vojna policija, komunala milicija i slične službe, a sada imamo novost da će to ovlašćenje imati i takozvani covid redari.

Continue Reading

Facebook

Trending