in

Dačić: saslušaćemo sve predloge opozicije, ali pomoću dijaloga nećete doći na vlast.

Ivica Dačić, predsednik skupštine Srbije, izjavio je da je vlada spremna da sasluša sve predloge za poboljšanje izbornih uslova, ali nijedan izborni uslov ne može da nadoknadi nedostatak podrške, jer dijalog neće birati ko će biti na vlasti.

Dačić je rekao da bi 1. marta trebalo da održi video konferenciju sa Dejvidom Mekalisterom, predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, tog dana neće učestvovati predstavnici političkih partija, ali bi oni trebalo da počnu u drugoj polovini meseca.

„Oni (Evropski parlament) ovo vide kao početak međugrupnih aktivnosti dijaloga, ali sastanci sa strankama, neke su glasale za pregovore uz pomoć Evropskog parlamenta, a neke su protiv, održaće se tek nakon naših početnih razgovora rekao je Ivica Dačić.

Na pitanje kada može da počne da razgovara sa strankama, da li je to moguće u martu, odgovorio je da će se to dogoditi u martu, najverovatnije u drugoj polovini meseca.

Ponovio je da je neophodno definisati format – ko će učestvovati, dodajući da je dužan da sasluša predloge stranaka koje ne žele da stranci učestvuju u dijalogu u vezi sa izbornim uslovima.

Dačić je naglasio: „Ovo je međupartijski dijalog pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, a u njemu će učestvovati kao posrednici i predstavnici Evropske unije.

Kako je rekao, sve strane će biti obaveštene o vremenu sastanka, i svim mogućim temama.

Dačić je rekao: “Ne možemo razgovarati na osnovu principa političkih džuboksa i izvora želja. Ne možemo analizirati svaki predlog koji se pojavi. Opozicija pruža deset platformi i verzija.”

Razmotrićemo svaki izveštaj koji dođe iz EU:

Govoreći o izveštaju o Srbiji koji je usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, Dačić je rekao: „Važno je videti šta drugi misle“, ali je rekao i da Srbija nije članica Evropske unije i da nema uticaja o Evropskoj uniji i radu te njihove agencija.

Spremni smo da pregledamo svaki izveštaj koji je podneo Brisel i ocenimo ga “, rekao je Dačić i naglasio da Srbija vodi nezavisnu politiku i da tačan tekst nije objavljen jer je amandman sada usvojen.

Povodom kritike izveštaja prema agresivnom rečniku srpskog parlamenta i zastrašivanju političkih protivnika, rekao je da do sada nije izrekao nikakve mere delegatima.

Dačić je rekao: „Kriviću Evropski parlament za neke vrlo radikalne stavove, čak i antisrpske stavove, ti se stavovi mogu čuti na njegovim sastancima, predsedavajući treba da reaguje“.

Naveo je primer gde je neko rekao da je srećan što Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom, to je slučaj.

“Nadam se da nema potrebe za preduzimanjem bilo kakvih mera, ali ako otvorimo oči na mestima poput Brisela, Strazbura, Vašingtona, Moskve ili Pekinga, ovo neću podržati. Neka svi vode računa o svojim brigama”, istakao je Dačić.

Govoreći o radu Skupštine Srbije, rekao je da ovo nije Narodna biblioteka i pozorište, a tamošnja publika je nečujno aplaudirala.

Dačić je rekao: “Članovi skupštine imaju pravo da kažu šta hoće, jer ih bira narod. Ne može odgovoriti nikome, osim ljudima na izborima.”

What do you think?

Written by Specijal Info

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0
porfirije-novi-patrijarh

Porfirije novi Srpski patrijarh: Pogledajte njegovo prvo obraćanje

naprednjaci-menjaju-zakon-o-imovini-da-bi-sačuvali-imovinu-kada-padnu-sa-vlasti

Naprednjaci spremaju zakon da im se ne može oduzeti imovina kada padnu sa vlasti