Connect with us

Vesti svet

Severna Koreja zapretila amerikancima, napravili ste veliku grešku i to će vas skupo koštati

Published

on

severna-koreja-zapretila-sad

Pjongjang oštro zapretio SAD i najavio odmazdu koja će ih skupo koštati, svet u strahu od izbijanja oružanog sukoba između Severne Koreje i SAD.

Zvanični Pjongjang je danas uputio ozbiljne pretnje Vašigntonu, poručivši im da će se uskoro suočiti sa “veoma teškom i ozbiljnom situacijom” , a sve zbog toga jer je predsednik SAD Džozef Bajden “napravio veliku grešku” i Severnu Koreju označio kao bezbednosnu pretnju i najavio ošriju politiku prema toj zemlji.

Bajden je prošle nedelje, prilikom obraćanja kongresu Severnu Koreju i Iran označio kao potecijalno opasne zemlje, kako po SAD, tako i po EU i najavio je da će SAD i NATO prema ovim zemljama pooštriti svoju politiku.

Bajden je rekao da ove dve zemlje predstavljaju pretnju po čitav svet, zbog svog nuklearnog programa koji stalno usavršavaju u nameri da postanu što jake nuklearne sile. On je najavio da će SAD sa svojim vojnim saveznicima ovo sprečiti oštrom diplomatijom, sankcijama i strogim odvaćanjem.

Amerika će zažaliti:

Iz Pjongjanga poručuju da će SAD zažaliti zbog svoje pogrešne politike. Više je nego jasno da SAD ima nameru da prema Severnoj Koreji vodi neprijateljsku politiku, kao što to rade poslednjih 50 godina, ali ih upozoravamo da našem strpljenju dolazi kraj i da će zažaliti zbog te svoje pogrešne politike.

SAD vode politiku zla, mi smo ih već dosta puta upozoravali da to ne čine i zbog toga će snositi ozbiljne posledice.

Inače iz Bele kuće su već najavili da će nova administracija izvršiti korekciju politike prema Severnoj Koreji i da će se nova politika prema toj zemlji u mnogo čemu razlikovati od politike koju je vodila Trampova administracija.

Vesti svet

Odlučeno je, obavezna vakcinacija za svu decu bez pristanka roditelja

Published

on

vakcinacija-dece

Britanska nacionalna zdravstvena organizacija (NHS) odobrila je početak vakcinacije dece protiv korona virusa fajzerovim vakcinama i za to im neće biti potrebno odobrenje roditelja.

Kako javlja britanski “Telegraf” ova masovna vakcinacija dece bi trebalo da se sprovede prve nedelje u novoj školskoj godini, tj. kada deca krenu u škole.

Zdravstveni radni su naveli, da na osnovu ove nove naredbe zdravstvene organizacije, deci neće biti potreban pristanak roditelja da bi primili vakcinu, a takođe ni njima kao zdravstvenim radnicima.

Kako najavljuju iz ministarstva zdravlja ova masovna vakcinacija dece bi trebalo da se obavi u školama, tako da deca neće morati da idu po kovid ambulantama, već će zdravstveni radnici ići po školama i vakcinisati decu.

Iz ministarstva zdravlja kažu da još uvek nisu doneli odluku o uvođenju vakcine za decu od 12 godina, ali smatraju da fajzerova vakcina ne bi škodila ni deci mlađoj od 12 godina, pa se očekuje njeno odobravanje.

Continue Reading

Vesti svet

Vjosa Osmani dala zeleno svetlo, Avganistanci stižu na Kosovo

Published

on

Vjosa-osmani-izbeglice-kosovo-avganistan

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani, potvrdila je da su na zahtev SAD u toku pripreme za prihvat avganistanskih izbeglica na Kosovu.

Vjosa Osmani je saopštila da će građani Avganistana gde su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje, proći kroz sigurnosnu procenu SAD-a i da će privremeno boraviti na teritoriji Kosova dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD.

Vlada Kosova je odmah nakon zahteva i rasprave o institucijalnom sporazumu formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima, zajedno sa našim američkim partnerima, rekla je Vjosa Osmani. Ovo je bio zahtev SAD, da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednostnih razloga i procesa evakuacija avganistanskih državljana iz Avganistana. Ispoštovali smo ovaj zahtev i nastavljamo sa radom navela je Osmanijeva.

Ona je dodala da ju je 16. Jula kontaktirao američki ambasador u Prištini Filip Kosnet koji joj je prosledio zahtev predsednika Bajdena i državnog sekretara Blinkena. Zahtev se odnosio na privremeno sklonište avganistanaca, nevinih civila koji su sada na meti talibana, koji su bili lokalni radnici koji su radili sa američkim snagama, kao i njihove porodice uključujući i decu.

Osmanijeva je opravdavajući plan prijema avganistanskih izbeglica rekla da niko ne zna bolje od toga šta znači biti proteran i napustiti mesto na kojem si odrastao, biti odvojen od svojih najmilijih, biti prisiljen da beži kako bi spasao živote. Samo nekoliko sati ranije i Albanski premijer Edi Rama je najavio kako će i Albanija primiti izbeglice iz Avganistana.

Continue Reading

Vesti svet

(VIDEO) Počelo je, rakete padaju Jerusalem

Published

on

raketiran-jerusalem

Palestinska militantna organizacija Hamas je upravo raketirala Izraelski grad Jerusalem, a kako saznajemo u ovom napadu ima i povređenih.

Hamas je danas Izraelu dao ultimatum, da do 18h povuče svoje bezbednosne snage koje su stacionirane oko džamije Al Aksa i da pusti sve ljude koji su uhapšeni u neredima koji su se desili ovih dana oko te džamije. Odmah nakon isteka ultimatuma Hamas je na glavni grad Izraela ispalio najmanje 7 raketa.

Izraelska protivvazdušna odbrana je dejstvovala, ali nije uspela da presretne sve rakete tako da su neke pale na Jerusalem, a kako prenose strani mediji u napadima ima povređenih ljudi.

Odmah nakon što su se začule sirene za vazdušnu opasnost evakuisan je i Izraelski parlement.

Hamas se oglasio odmah nakon raketnog napada i preuzeo odgovornost za ovaj napad. Oni su rekli da je to odgovor Izraelsko nasilje. Hamas je poručio da ovo nije kraj i da će se napadi nastaviti ukoliko Izrael odmah ne povuče svoje snage iz Al Akse i ne prekine sa nasiljem.

Nema sumnje da će ovaj napad izazvati krizu i već u roku od nekoliko sati možemo očekivati odmazdu Izraela.

Continue Reading

Trending