in

Sa 22 godine na Košarama ostao bez oka, država mu se odužila teškom robijom

Novica Spasić iz Bojnika je sa samo 22 godine. 1999. Godine branio Srbiju na Košarama. Novica je tom prilikom teško ranjen, dok je pokušavao da spase povređene drugove. 20 godina nakon toga, naša država mu se odužila teškom robijom.

Inače Novica Spasić je odlikovan ordenom za posebne zasluge u odbrani države, sem ovog odlikovanja Novica ništa nije dobio od svoje države, iako je na Košarama teško ranjen i ostao dožvotni invalid sa samo 22 godine.

Novica Spasić

Ovo je Novičina priča:

Tokom velikog napada na Karaulu Košare u jednom od rovova u kome su bili Novičini drugovi i jedan oficir, pala je minobacačka mina koja ih je ranila. Videvši da su mu drugovi ranjeni Novica Spasić je odlučio da ih izvuče iz tog rova, kako ne bi živi pali teroristima UČK-a u ruke.

Taj poduhvat na koji se Novica Spasić odlučio je bio veoma rizičan jer su na sve strane fijukali meci i padale granate. Prilikom spašavanja svojih drugova Novica je snajperom ranjen u butinu, ali ga to nije zaustavilo, već je i dalje pokušavao da pobogne svojim saborcima. Novicu Spasića nije zaustavio snajperski metak, ali ga je zaustavila minobacačka granata koja je pala tik ispred njega i koja ga je načinila doživotnim invalidom.

Prilikom ovog ranjavanja Novica Spasić je ostao bez oka, a pola lica mu je bilo raznešeno. Imao je veliki broj operacija, ali bez obzira na to, ostao je invalid do kraja života.

20 Godina kasinje:

Dvadeset godina kasnije Novica Spasić je postao otac sedmoro dece, živi siromašno u svom rodnom mestu Bojniku, a država Srbija mu se odužila tako što ga je poslala na robiju.

2017 godine, jedno od sedam Novičinih deteta je dobilo epi napad. Novica je svoje dete stavio u auto kako bi ga odvezo do obližnje bolnice, ali kako Novica nema dozvolu, jer ne može da je dobije zbog svog oka, Novicu je zaustavila policija i pisala mu kaznu od 100.000 dinara. Pošto Novica ima sedmoro dece on nije imao para da plati ovu kaznu, pa mu je kazna zamenjena od novčane u 3 meseca robije.

I tako se Heroj sa Košara, ratni vojni invalid Novica Spasić našao u Leskovačkom zatvoru i to ne u običnom, već u OPN (odeljenje sa posebnim nadzorom) gde se stavljaju okoreli kriminalci. Heroj sa Košara Novica Spasić je ćeliju delio sa još trojicom okorelih kriminalaca, koji su bili zaprepašćeni kada su shvatili da je Novica na pravdi Boga utamničen da robija sa njima.

Novica Spasić i nakon odslužene robije, koju mu je dala njegova država, kaže da se ne kaje što je izgubio oko na Košarama i ostao doživotni invalid i kada bi ponovo mogao da bira svoj put, ponovo bi izabrao isti.

Novica Spasić je porodičan čovek i pravoslavac, redovno odlazi u crkvu jer je veliki vernik, nije ljut na svoju Srbiju i kaže da ako ponovo bude trebala da se brani on je tu.

Zaključak: SRAM DA TE BUDE “NAPREDNA SRBIJO” !

[bsa_pro_ad_space id=1]

What do you think?

Written by Specijal Info

Comments

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Loading…

0
dragan-đilas-tužio-vučića

Dragan Đilas tužio Vučića zbog klevete o računima na Mauricijusu

sednica-kriznog-štaba-ponovo-odložena-vesti

Vlada Srbije ponovo odgodila nove mere i sednicu kriznog štaba