Connect with us

Vesti svet

(VIDEO) Počelo je, rakete padaju Jerusalem

Published

on

raketiran-jerusalem

Palestinska militantna organizacija Hamas je upravo raketirala Izraelski grad Jerusalem, a kako saznajemo u ovom napadu ima i povređenih.

Hamas je danas Izraelu dao ultimatum, da do 18h povuče svoje bezbednosne snage koje su stacionirane oko džamije Al Aksa i da pusti sve ljude koji su uhapšeni u neredima koji su se desili ovih dana oko te džamije. Odmah nakon isteka ultimatuma Hamas je na glavni grad Izraela ispalio najmanje 7 raketa.

Izraelska protivvazdušna odbrana je dejstvovala, ali nije uspela da presretne sve rakete tako da su neke pale na Jerusalem, a kako prenose strani mediji u napadima ima povređenih ljudi.

Odmah nakon što su se začule sirene za vazdušnu opasnost evakuisan je i Izraelski parlement.

Hamas se oglasio odmah nakon raketnog napada i preuzeo odgovornost za ovaj napad. Oni su rekli da je to odgovor Izraelsko nasilje. Hamas je poručio da ovo nije kraj i da će se napadi nastaviti ukoliko Izrael odmah ne povuče svoje snage iz Al Akse i ne prekine sa nasiljem.

Nema sumnje da će ovaj napad izazvati krizu i već u roku od nekoliko sati možemo očekivati odmazdu Izraela.

Vesti svet

Radman: Nećemo sigurno pitati Srbiju i Vučića o slanju vojske na Kosovo, mi nismo u SFRJ nego u EU i NATO

Published

on

hrvatska_vojska-na-kosovu

Nakon posete Kosovu i Crnoj Gori ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, bio je gost dnevnika na televiziji HRT 1, on je tom prilikom govorio o trenutno aktuelnom sporu oko slanja Hrvatske vojske na Kosovo.

Srbija mora da shvati geopolitičku realnost, oni moraju shvatiti gde se nalazi Srbija, a gde Hrvatska i tu realnost moraju da prihvate što pre.

Mi o raspoređivanju naših snaga razgovaramo samo sa našim partnerima, saveznicima unutar NATO-a. Ovo što govore političari iz Srbije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin je više nego smešno. Oni izgleda ni posle 30 godina ne shvataju da Hrvatska nije u SFRJ, već je članica EU i najmoćnijeg vojnog saveza na svetu NATO-a.

Mi sigurno nećemo tražiti dozvolu od Vučića i Srbije da bi smo poslali vojsku na Kosovo.

Hrvatska je već odavno priznala nezavisnost Kosova i za nas je ta stvar gotova. U sklopu te odluke mi smo sa Kosovom potpisali puno ugovora o saradnji, kako trgovinskoj, tako i vojnoj.

Što se tiče spornog slanja naših snaga na Kosovo, one se već nalaze tamo, a predsednik je već potpisao naredbu o dodatnom slanju naše vojske i za nas je ta stvar gotova.

Continue Reading

Vesti svet

Severna Koreja zapretila amerikancima, napravili ste veliku grešku i to će vas skupo koštati

Published

on

severna-koreja-zapretila-sad

Pjongjang oštro zapretio SAD i najavio odmazdu koja će ih skupo koštati, svet u strahu od izbijanja oružanog sukoba između Severne Koreje i SAD.

Zvanični Pjongjang je danas uputio ozbiljne pretnje Vašigntonu, poručivši im da će se uskoro suočiti sa “veoma teškom i ozbiljnom situacijom” , a sve zbog toga jer je predsednik SAD Džozef Bajden “napravio veliku grešku” i Severnu Koreju označio kao bezbednosnu pretnju i najavio ošriju politiku prema toj zemlji.

Bajden je prošle nedelje, prilikom obraćanja kongresu Severnu Koreju i Iran označio kao potecijalno opasne zemlje, kako po SAD, tako i po EU i najavio je da će SAD i NATO prema ovim zemljama pooštriti svoju politiku.

Bajden je rekao da ove dve zemlje predstavljaju pretnju po čitav svet, zbog svog nuklearnog programa koji stalno usavršavaju u nameri da postanu što jake nuklearne sile. On je najavio da će SAD sa svojim vojnim saveznicima ovo sprečiti oštrom diplomatijom, sankcijama i strogim odvaćanjem.

Amerika će zažaliti:

Iz Pjongjanga poručuju da će SAD zažaliti zbog svoje pogrešne politike. Više je nego jasno da SAD ima nameru da prema Severnoj Koreji vodi neprijateljsku politiku, kao što to rade poslednjih 50 godina, ali ih upozoravamo da našem strpljenju dolazi kraj i da će zažaliti zbog te svoje pogrešne politike.

SAD vode politiku zla, mi smo ih već dosta puta upozoravali da to ne čine i zbog toga će snositi ozbiljne posledice.

Inače iz Bele kuće su već najavili da će nova administracija izvršiti korekciju politike prema Severnoj Koreji i da će se nova politika prema toj zemlji u mnogo čemu razlikovati od politike koju je vodila Trampova administracija.

Continue Reading

Vesti svet

Huti iz Jemena raketirali Saudijsku Arabiju, nebo gori

Published

on

Jermenski-Huti-raketirali-saudijsku-arabiju-vesti-iz-sveta

Jermenski Huti su juče uveče na ciljeve oko Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije ispalili više balističkih raketa “Zulfikar” koje imaju domet od oko 700km, a nakon toga i dronove samoubice.

Saudijska Arabija je odgovorila američkim PVO sistemom “Patriot PAC3” i tvrde da su obrili sve rakete koje su Huti lansirali.

Nad Rijadom je u jednom trenutku usledio žestok okršaj između balističkih projektila “Zulfikar” i američkog protiv vazdušnog sistema “Patrio PAC3” i kako svedoci tvrde bukvalno je gorelo nebo nad Rijadom.

Nakon toga su i dronovi samoubice napali vojnu bazu “Abha” i aerodrom “Hamis Mušait”. Za sada nema izveštaja da li je neki od dronova pogodio cilj, ali Saudijska Arabija tvrdi da su sve rakete i dronovi oboreni sistemom “Patriot”.

Očigledno je da je ovaj napad Jemenskih Huta pokušaj da se rat proširi i prenese na neprijateljsku teritoriju.

Continue Reading

Trending