in

Razotkrivač nam otkriva tajnu o ratnoj zastavi čuvenog Gvozdenog puka.

Svi ste sigurno barem nekada čuli za čuveni Gvozdeni Puk koji se proslavio u Prvom svetskom ratu i postao najodlikovanija vojna jedinica u srpskoj vojsci ikada, ali da li ste znali da je zastava Gvozdenog puka nestala i da se i dan danas ne zna gde se nalazi.

Kako piše sajt razotkrivač.rs za vreme Prvog svetskog rata ni jedna vojna jedinica srpske vojske nije izgubila svoju ratnu zastavu u bitkama i sve zastave su nakon rata bile izložene u vojnom muzeju.

Pre početka Drugog svetskog rata, kralj izdaje nalog da se zastave svih vojnih jedinica prebace u Oplenac u hram sv.Đorđa. One su tamo bile izložene sve do početka rata, a među njima je bila i zastava gvozdenog puka.

U jednom momentu u Oplenac dolazi Draža Mihailović sa svojim četnicima i sveštenicima koji su bili u hramu saopštava da oni nisu kapitulirali kao ostatak vojske i da im je potrebna zastava Gvozdenog puka jer kreću u rat i oslobađanje zemlje od okupatora.

Dakle, po onome što razotkrivač piše u ovom tekstu zastava gvozednog puka je završila sa četnicima. A da je ovo pisanje i te kako tačno, govori i podatak da je zastava Gvozdenog puka viđena na četničkoj smotri u selu Ba.

To je ujedno bio i poslednji put da je neko video ratnu zastavu gvozdenog puka, od tada joj se gubi svaki trag i njena sudbina je nepoznata i do dan danas.

What do you think?

Written by Specijal Info

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0
Twiter pao samo dan nakon što je tužio Elona Muska

Twiter pao samo dan nakon što je tužio Elona Muska