Connect with us

Army

Rusija pokušava da ometa američe osmatračke dronove RQ-4

Published

on

Prema rečima američkih vojnih zvaničnika, Ruska vojska pokušava da pronađe način da ometa i da blokira signale američkih izviđačkih letelica RQ-4 koji svakodnevno nadleću blizu Ruskih granica.

U poslednjih nekoliko meseci, visokoleteće bespilotne letelice RQ-4 su veoma aktivne nad Evropom, ali i na samim granicama Rusije.

Bespilotne letelice RQ-4 su složeni špijunski sistemi koji mogu da ostanu veoma dugo u vazduhu, na velikim visinama i veoma ih je teško uočiti. Ove letelice su opremljene najnaprednijim kamerama i senzorima, u stanju su da snimaju u skoro svim vremenskim uslovima i da prave slike velike razolucije sa velike daljine, a da potom te slike putem satelita šalju u bazu.

Ove bespilotne letelice nisu naoružane i služe samo za snimanje i špijunažu, ali su u stanju i da obeležavaju ciljeve sa velike daljine.

Ove letelice se u poslednjih nekoliko meseci redovno pojavljuju uzduž ruske granice i to najmanje 3 do 4 puta dnevno i načinile su snimke na skoro svakoj Ruskoj bazi.

Veliki broj naleta izviđaćkih aviona RQ-4, iritira i zbunjuje Rusku vojsku koja u poslednje vreme pokušava na sve moguće načine da elektronski ometa ove bespilotne letelice.

Rusija svakodnevno koristi svoje najnovije kopnene, pomorske i vazdušne sisteme za elektronsko ometanje i pokušavaju da ometu i signal ovih bespilotnih letelica i da ih spreče u njihovim špijunskim pohodima.

Već je poznato da su Ruske snage smeštene na Krimu i oni u toj oblasti koriste dobro poznate sisteme za elektronsko ometanje Krasukha-4, R-330ZH Zhitel, R-330M1P Diabazol, pa čak i sistem Murmansk-BN koji je u stanju da potisne radio signal neprijatelja do čak 5000 kilometra.

Pored ovih sistema Ruske vazduhoplovne snage koriste i Beriev A-100 specijalni avion za elekrtonsko i protiv elektronsko ratovanje, koji je u stanju da leti na velikim visinama i ometa neprijateljske sisteme u vazuhu, na zemlji i na moru, pa čak i pod morem.

A-100 ruski spijunski avion

Ovaj Ruski avion sem što može da vrši elektronsko ometanje u stanju je i da u isto vreme špijunira i prikuplja podatke, da ih obrađuje i šalje Ruskoj komandi.

Army

Hrvatska: Nećemo dozvoliti da nam Vučićeva Srbija izigrava regionalnog policajca sa raspadnutim migovima, stižu moćni rafali

Published

on

U Hrvatskoj se već dugo govori o nabavci novih borbenih aviona, a ovog meseca kao bomba je odjeknula vest da Hrvatska kupuje čak 12 francuskih aviona Rafal.

Hrvatski političari i vojni analitičari kažu da Hrvatska ne sme da dozvoli, da Srbija ponovo bude vojno superiorna sila na Balkanu, jer bi to podgrejalo neugašene političke želje beogradskog političkog establišmenta.

Nećemo dozvoliti da nam Vučićeva Srbija sa prastarim, raspalim migovima 29 izigrava regionalnog policajca i upravo zbog toga nabavljamo jedne od najmoćnijih borbenih aviona, francuske rafale.

KO JE BOLJI SRPSKI MIGOVI 29 ILI HRVATSKI RAFALI:

Svi vojni analitičari i stručnjaci se slažu da su francuski Rafali daleko bolji i moćniji avioni od migova 29 koje poseduje Srbija.

Srpski migovi su u upotrebi još od 1982. godine, dok su Rafali u upotrebi od 2001. godine, pa prema tome, jasno je da su Hrvatski avioni novije proizvodnje u odnosu na srpske migove.

Jedan Rafal košta kao 3,5 migova, odnosno cena jednog Rafala je 100 miliona dolara, dok MIG-29 košta do 30 miliona dolara.

Borbeni radijus francuskog rafala je 1850km, dok je borbeni radijus srpskih migova 1350km.

Takođe avioni Rafal imaju bolje radare, koji imaju domet do 140km, a radari Migova 29 imaju domet do 120km.

Rafali su takođe bolji u vazdušnoj borbi, a ta prednost se posebno vidi u dometu raketa, jer Rafal može dejstvovati sa raketama Meteor do daljine od čak 150km, dok migovi koriste rakete R-77 čiji je domet 80km.

Rafali takođe koriste i rakete Mica dometa 80km, dok su migovi opremljeni raketama R-73 čiji je maksimalni domet 30km.

Svima je jasno da su Rafali daleko bolji i moćniji avioni od Srpskih migova i vreme je da Srbija razmisli o nabavci nekih novijih aviona kao što su SU-27 ili SU-35 , jer će sa migovima izgubiti trku sa Hrvatskom.

Continue Reading

Army

Rusija vs Ukrajina, čija je vojska moćnija ?

Published

on

Situacija u Dombasu je sve gora iz dana u dan i samo je pitanje kada će početi rat između Rusije i Ukrajine.

I dok obe zemlje na granicama gomilaju svoje snage, mi smo napravili poređenje ovih dveju armija, kako bi ste stekli utisak ko ima veće šanse za pobedu u ratu koji nam sasvim sigurno predstoji.

Po sajtu Global Fire Power koji se inače bavi rangiranjem svih svetskih armija, Ukrajinska vojska se po snazi nalazi na 25 mestu, dok se Ruska vojska nalazi na drugom mestu, odmah iza armije SAD. Sigurni smo da se mnogi naši građani neće složiti sa ovom procenom sajta Global Fire Power da je Rusija, na drugom mestu, ali su oni tako stavili.

ruska vojska, specijalne jedinice

Aktivni sastav Ukrajinske armije je 255.000 ljudi, dok Ruska armija trenutno broji 1.014.000 aktivnih vojnika. Što se tiče rezervnog sastava, Ukrajina u rezervi ima 900.000 vojnika, dok je Rusija i tu nadmoćnija i ima 2.000.000 rezervista.

Godišnji budžet Ukrajinske armije iznosi nešto više od 9.000.000.000 milijardi dolara, dok Rusija u svoju vojsku godišnje uloži 42.129.000.000 dolara.

Što se tiče avijacije Ukrajina poseduje 42 borbena aviona, dok Rusija poseduje 789 borbenih aviona. Ovde je vrlo važno naglasiti da su Ruski avioni daleko bolje opremljeniji i novije generacije u odnosu na Ukrajinske avione. Ukrajina poseduje modernizovane avione MIG-29, avione SU-27 i jurišnike SU-25. Ukrajinci su nakon raspada SSSR imali daleko više aviona, ali su mnogi zastareli, a neki prodati širom sveta.

Kao što smo već napomenuli, Rusija poseduje daleko modernije avione, kao što su SU-27, Su-30, Su-34, Su-35C, MIG-31, MIG-35, a najmoderniji i najmoćniji avion u Ruskoj armiji jeste SU-T50 PAK FA.

su- t50

Naravno pored ovih borbenih aviona, obe armije poseduju i transportne i letelice drugih namena, pa tako Ukrajina u svom sastavu ima 31 transportni avion, dok Rusija ima čak 429 transportnih letelica. Avione za specijalne namene Ukrajina ima 5, dok ih Rusija ima 130. Pod avionima za specijalne namene ubrajaju se izviđačke letelice i letelice sa sistemima za elektronsko ometanje.

Kada smo već kod avijacije, pomenućemo i halekoptere. Ukrajinska armija trenutno poseduje 111 helikoptera, što borbenih, što transportnih, dok ih Rusija ima ukupno 1540. Od ovog ukupnog broja helikoptera Ukrajinci imaju 34 borbena helikoptera, dok Rusi imaju čak 538 helikoptera koji su opremljeni za borbu.

Oklopne jedinice:

Što se tiče oklopnih jedinica, važno je naglasiti da je Rusija po pitanju tenkova i oklopnih vozila sila broj jedan u svetu, tako da Ruska vojska u svom sastavu poseduje neverovatnih 13.000 tenkova, dok ih Ukrajinci imaju 2430 što je takođe veliki broj. I ovde je takođe važno napomenuti da Rusi imaju novije i modernizovanije tenkove od Ukrajinske vojske.

ruski tenkovi

Što se tiče oklopnih trensportera i drugih oklopljenih borbenih vozila, Ukrajina ih ima 11435, dok ih Rusija ima 27100. Kao što možemo da vidimo i u delu oklopnih jedinica Rusija je daleko jača od Ukrajine.

Artiljerija:

Ukrajinska vojska poseduje 2040 artiljeriksih oruđa, što topova, haubica i sl. dok Rusija ima 4465 artiljerijskih oruđa. Što se tiče samohodnih artiljerijskih vozila Ukrajinci ih imaju 785, dok ih Rusija ima 6540. U ova oruđa spadaju samohodne haubice i slično.

Samohodni raketni lanseri su u današnje doba veoma bitni i bukvalno mogu da odluče bitku. Ukrajinska vojska raspolaže velikim brojem ovakvih sistema i trenutno ih u svom sastavu ima 550. Ali Rusija je i u ovom delu daleko jača, pa u svom sastavu ima čak 3860 raketnih borbenih sistema.

Ratna Mornarica:

Obe vojske poseduju ratnu mornaricu, ali je Ruska ratna mornarica delko jača i bolja. Ukrajinci u svom sastavu poseduju 25 ratnih plovila, dok ih Rusi imaju čak 605. Ukrajinci nemaju nijedan nosač aviona, dok Rusija ima jedan, koji se nalazi u sastavu legendarne Crnomorske flote.

Takođe Ukrajinska vojska nema nijednu podmornicu u svom sastavu, dok ih Rusija ima 64. Razarača Ukrajina nema, dok ih Rusi imaju 15. Ukrajinci poseduju jednu borbenu fregatu, dok ih Rusija ima 11. Korvete Ukrajina nema, dok ih Rusi imaju čak 85 komada.

Kao što možemo da vidimo u ovom poređenju jasno je da Rusija ima daleko moćniju armiju, ali ne treba isklučiti mogućnost da bi se u većem vojnom sukobu umešao i NATO i stao na strani Ukrajinaca, što bi dodatno povećalo njihove šanse za pobedu u ovom ratu.

Naravno treba napomenuti i činjenicu da je Rusija nuklearna sila, tako da bi uvek imala zadnju reč u ovom ratu kako god se on razvijao, ali takav scenario bi vodio u katastrofu.

Continue Reading

Facebook

Trending