Rusija pokušava da ometa američe osmatračke dronove RQ-4

rusija-pokušava-da-ometa-dronove-rq-4

Prema rečima američkih vojnih zvaničnika, Ruska vojska pokušava da pronađe način da ometa i da blokira signale američkih izviđačkih letelica RQ-4 koji svakodnevno nadleću blizu Ruskih granica.

U poslednjih nekoliko meseci, visokoleteće bespilotne letelice RQ-4 su veoma aktivne nad Evropom, ali i na samim granicama Rusije.

Bespilotne letelice RQ-4 su složeni špijunski sistemi koji mogu da ostanu veoma dugo u vazduhu, na velikim visinama i veoma ih je teško uočiti. Ove letelice su opremljene najnaprednijim kamerama i senzorima, u stanju su da snimaju u skoro svim vremenskim uslovima i da prave slike velike razolucije sa velike daljine, a da potom te slike putem satelita šalju u bazu.

Ove bespilotne letelice nisu naoružane i služe samo za snimanje i špijunažu, ali su u stanju i da obeležavaju ciljeve sa velike daljine.

Ove letelice se u poslednjih nekoliko meseci redovno pojavljuju uzduž ruske granice i to najmanje 3 do 4 puta dnevno i načinile su snimke na skoro svakoj Ruskoj bazi.

Veliki broj naleta izviđaćkih aviona RQ-4, iritira i zbunjuje Rusku vojsku koja u poslednje vreme pokušava na sve moguće načine da elektronski ometa ove bespilotne letelice.

Rusija svakodnevno koristi svoje najnovije kopnene, pomorske i vazdušne sisteme za elektronsko ometanje i pokušavaju da ometu i signal ovih bespilotnih letelica i da ih spreče u njihovim špijunskim pohodima.

Već je poznato da su Ruske snage smeštene na Krimu i oni u toj oblasti koriste dobro poznate sisteme za elektronsko ometanje Krasukha-4, R-330ZH Zhitel, R-330M1P Diabazol, pa čak i sistem Murmansk-BN koji je u stanju da potisne radio signal neprijatelja do čak 5000 kilometra.

Pored ovih sistema Ruske vazduhoplovne snage koriste i Beriev A-100 specijalni avion za elekrtonsko i protiv elektronsko ratovanje, koji je u stanju da leti na velikim visinama i ometa neprijateljske sisteme u vazuhu, na zemlji i na moru, pa čak i pod morem.

A-100 ruski spijunski avion

Ovaj Ruski avion sem što može da vrši elektronsko ometanje u stanju je i da u isto vreme špijunira i prikuplja podatke, da ih obrađuje i šalje Ruskoj komandi.

Related articles

rusija-vs-ukrajina

Rusija vs Ukrajina, čija je vojska moćnija ?

Situacija u Dombasu je sve gora iz dana u dan i samo je pitanje kada će početi rat između Rusije i Ukrajine. I dok obe zemlje na granicama gomilaju svoje snage, mi smo napravili poređenje ovih dveju armija, kako bi ste stekli utisak ko ima veće šanse za pobedu u ratu koji nam sasvim sigurno […]