in

Rusija vs Ukrajina, čija je vojska moćnija ?

Situacija u Dombasu je sve gora iz dana u dan i samo je pitanje kada će početi rat između Rusije i Ukrajine.

I dok obe zemlje na granicama gomilaju svoje snage, mi smo napravili poređenje ovih dveju armija, kako bi ste stekli utisak ko ima veće šanse za pobedu u ratu koji nam sasvim sigurno predstoji.

Po sajtu Global Fire Power koji se inače bavi rangiranjem svih svetskih armija, Ukrajinska vojska se po snazi nalazi na 25 mestu, dok se Ruska vojska nalazi na drugom mestu, odmah iza armije SAD. Sigurni smo da se mnogi naši građani neće složiti sa ovom procenom sajta Global Fire Power da je Rusija, na drugom mestu, ali su oni tako stavili.

ruska vojska, specijalne jedinice

Aktivni sastav Ukrajinske armije je 255.000 ljudi, dok Ruska armija trenutno broji 1.014.000 aktivnih vojnika. Što se tiče rezervnog sastava, Ukrajina u rezervi ima 900.000 vojnika, dok je Rusija i tu nadmoćnija i ima 2.000.000 rezervista.

Godišnji budžet Ukrajinske armije iznosi nešto više od 9.000.000.000 milijardi dolara, dok Rusija u svoju vojsku godišnje uloži 42.129.000.000 dolara.

Što se tiče avijacije Ukrajina poseduje 42 borbena aviona, dok Rusija poseduje 789 borbenih aviona. Ovde je vrlo važno naglasiti da su Ruski avioni daleko bolje opremljeniji i novije generacije u odnosu na Ukrajinske avione. Ukrajina poseduje modernizovane avione MIG-29, avione SU-27 i jurišnike SU-25. Ukrajinci su nakon raspada SSSR imali daleko više aviona, ali su mnogi zastareli, a neki prodati širom sveta.

Kao što smo već napomenuli, Rusija poseduje daleko modernije avione, kao što su SU-27, Su-30, Su-34, Su-35C, MIG-31, MIG-35, a najmoderniji i najmoćniji avion u Ruskoj armiji jeste SU-T50 PAK FA.

su- t50

Naravno pored ovih borbenih aviona, obe armije poseduju i transportne i letelice drugih namena, pa tako Ukrajina u svom sastavu ima 31 transportni avion, dok Rusija ima čak 429 transportnih letelica. Avione za specijalne namene Ukrajina ima 5, dok ih Rusija ima 130. Pod avionima za specijalne namene ubrajaju se izviđačke letelice i letelice sa sistemima za elektronsko ometanje.

Kada smo već kod avijacije, pomenućemo i halekoptere. Ukrajinska armija trenutno poseduje 111 helikoptera, što borbenih, što transportnih, dok ih Rusija ima ukupno 1540. Od ovog ukupnog broja helikoptera Ukrajinci imaju 34 borbena helikoptera, dok Rusi imaju čak 538 helikoptera koji su opremljeni za borbu.

Oklopne jedinice:

Što se tiče oklopnih jedinica, važno je naglasiti da je Rusija po pitanju tenkova i oklopnih vozila sila broj jedan u svetu, tako da Ruska vojska u svom sastavu poseduje neverovatnih 13.000 tenkova, dok ih Ukrajinci imaju 2430 što je takođe veliki broj. I ovde je takođe važno napomenuti da Rusi imaju novije i modernizovanije tenkove od Ukrajinske vojske.

ruski tenkovi

Što se tiče oklopnih trensportera i drugih oklopljenih borbenih vozila, Ukrajina ih ima 11435, dok ih Rusija ima 27100. Kao što možemo da vidimo i u delu oklopnih jedinica Rusija je daleko jača od Ukrajine.

Artiljerija:

Ukrajinska vojska poseduje 2040 artiljeriksih oruđa, što topova, haubica i sl. dok Rusija ima 4465 artiljerijskih oruđa. Što se tiče samohodnih artiljerijskih vozila Ukrajinci ih imaju 785, dok ih Rusija ima 6540. U ova oruđa spadaju samohodne haubice i slično.

Samohodni raketni lanseri su u današnje doba veoma bitni i bukvalno mogu da odluče bitku. Ukrajinska vojska raspolaže velikim brojem ovakvih sistema i trenutno ih u svom sastavu ima 550. Ali Rusija je i u ovom delu daleko jača, pa u svom sastavu ima čak 3860 raketnih borbenih sistema.

Ratna Mornarica:

Obe vojske poseduju ratnu mornaricu, ali je Ruska ratna mornarica delko jača i bolja. Ukrajinci u svom sastavu poseduju 25 ratnih plovila, dok ih Rusi imaju čak 605. Ukrajinci nemaju nijedan nosač aviona, dok Rusija ima jedan, koji se nalazi u sastavu legendarne Crnomorske flote.

Takođe Ukrajinska vojska nema nijednu podmornicu u svom sastavu, dok ih Rusija ima 64. Razarača Ukrajina nema, dok ih Rusi imaju 15. Ukrajinci poseduju jednu borbenu fregatu, dok ih Rusija ima 11. Korvete Ukrajina nema, dok ih Rusi imaju čak 85 komada.

Kao što možemo da vidimo u ovom poređenju jasno je da Rusija ima daleko moćniju armiju, ali ne treba isklučiti mogućnost da bi se u većem vojnom sukobu umešao i NATO i stao na strani Ukrajinaca, što bi dodatno povećalo njihove šanse za pobedu u ovom ratu.

Naravno treba napomenuti i činjenicu da je Rusija nuklearna sila, tako da bi uvek imala zadnju reč u ovom ratu kako god se on razvijao, ali takav scenario bi vodio u katastrofu.

[bsa_pro_ad_space id=1]

What do you think?

Written by Specijal Info

Comments

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Loading…

0
čanak država napravila grešku što je pustila uhapšene žene

Čanak: Država je napravila grešku što Jovanu Stojković i ostale uhapšene nije zadržala na robiji

miroljub-petrovic-preti-dr-jovani-stojkovic

Petrović: Da se ja pitam mirisala bi ti meni ljubičice odozdo