in

Šef Signala hakovao Izraelski alat za hakovanje telefona, koji koristi i naša BIA

Čini se skoro pa nevorvatnim da je najpoznatiji hakerski alat za hakovanje mobilnih telefona, koji koriste najjače policije širom sveta, ali i naša BIA prepun sigurnosnih propusta.

Softver Izraelske kompanije Cellebrite, je jedan od najpoznatijih i najskupljih softvera koji služe za hakovanje mobilnih uređaja i dobijanje podataka koji su značajni za istrage i postupke dokazivanja na sudu. Koriste ga najjače policije i tajne službe sveta, a od nedavno ga poseduju i naša policija i Bezbedonosmo informativna agencija.

Inače ovih hakerskih alata nema u slobodnoj prodaji, već ih kompanija Cellebrite, proizvodi samo za policijske i tajne službe mnogih država.

Prašina oko ovog softvera se digla kada je kompanija Cellebrite, tvrdila da njihovi alati mogu presresti podatke sa aplikacije Signal, koja važi za jednu od najsigurnijih aplikacija na svetu čije je razgovore i poruke nemoguće presresti.

Moxie-Marlinspike-signal

Odmah se oglasio i Moxie Marlinspike, šef kompanije Signal i jedan od najvećih hakera današnjice. On je demantovao navode Izraelske kompanije Cellebrite i rekao da je aplikacija Signal ubedljivo najsigurnija aplikacija na svetu i da je ne može hakovati ni jedna služba na svetu.

Moxie Marlinspike se ovde nije zaustavio već je otišao i korak dalje i rešio da kompaniji Cellebrite uzvrati udarac. Veliki haker je nekako došao do uređaja koji proizvodi ova kompanija i koji koriste policije širom sveta i rešio je da proverio njegovu sigurnost. Moxie je tvrdio kako je taj uređaj ispao iz nekog vozila, ali do dan danas se ne zna na koji način je on došao do njega.

On je testirao ovaj hakerski alat i pronašao više od 100 sigurnosnih propusta, a iskorišćavanje samo jednog od tih 100 sigurnosnih propusta, odnosno ubacivanjem posebnog koda, moguće je menjati izveštaje sa telefona koje alat Cellebrite skenira. I ne samo da je to moguće uraditi za telefon koji se trenutno skenira, već i za sve telefone koji su ranije skenirani i sve telefone koji će tek biti skenirani. U tom slučaju alat Cellebrite postaje potpuno beskoristan za upotrebu, jer je jasno da ako se izveštaji koji on skenira mogu menjati, onda se dobijeni podaci ne mogu koristiti kao dokazni materijal na sudu.

Ovo je kao bomba odjeknulo u svim svetskim medijima, a poznati advokati već uveliko počinju da svoje klijente brane na sudu, upravo dokazujući da je alat Cellebrite, kojim su dokazi dobijeni totalno nepouzdan i nesiguran.

Šef Signala je posebno kao nesiguran označio softver FFmpeg, za koji je izašlo preko 100 sigurnosnih nadogradnji, ali ga kompanija Cellebrite do sada nijednom nije nadogradila, što je samo još jedan dokaz o nemaru i totalnoj neposvećenosti sigurnosti ove kompanije.

Iz Izraelske kompanije Cellebrite se iz petnih žila upinju da opovrgnu sve ove navode velikog hakera i šefa Signala Moxia Marlinspikea, ali je on sve o svojim istraživanjima objavio javno.

[bsa_pro_ad_space id=1]

What do you think?

Written by Specijal Info

Comments

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Loading…

0
miran-pogačar-pregovori-video

(VIDEO) Pogledajte kako su izgledali fingirani pregovori između Mirana Pogačara i Vlade Srbije u kafiću

tužilaštvo-mora-ispitati-palmu-o-tome-da-li-njegove-izjave-imaju-veze-sa-pogibijom-stanike-gligorijević

Tužilaštvo mora ispitati Palmu da li njegove izjave imaju veze sa pogibijom Stanike Gligorijević